Affärsresebloggen

10 resetips du kan prata om i midsommar

2018-jun-21 16:48:27 / by Lena Mägiste

10 affärstips att prata om  midsommar FB

Snart stundar midsommar och semestertider. Många av oss samlas med nära och kära och planerar för kommande semesterresor och ev affärsresor efter sommaren. Vi vill därför ge dig några riktigt vassa tips som checklista att dela med dig av nu när ni samlas i familjen, vänner och bekanta.

1. Giltiga pass och visum
Kolla att ditt eget och allas i familjen är hela och giltiga ett par månader minst efter resan. Annars måste ni beställa nya och tyvärr är det 5 -7 veckors kötid för att komma in till Passmyndigheten. Tillfälliga pass kostar 900 kr/st och blir dyrt och tidsödande i stressen på en flygplats om du upptäcker det där. i SAS app kan man lägga sitt passnummer och datum för när det går ut så får man automatiskt en påminnelse i god tid innan det går ut. Ansök om visum om det behövs för landet du ska besöka. Om så anlita gärna en resebyrå som kan fixa allt åt dig smidigt.

2.Ta kopia på ditt pass och spara
Ta kopia på ditt och alla andras och förvara t ex i necessären ifall oturen är framme och du blir av med det utomlands. Det är lättare för konsulat och ambassader att hjälpa dig. Notera passnumret och alla personnummer, födelseort, etc i mobiltelefonen så kan du enkelt ta fram den när det t ex ska fyllas i s.k landningskort inför landningen på en flygplats utomlands.

3Beställ gratis EU-kort till alla i familjen via Försäkringskassan

Beställ ett EU-kort innan du ska resa inom EU/EES eller Schweiz. Beställ kortet i god tid, det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får det. Barn ska ha ett eget EU-kort. Kortet skickas maskinellt till den adress du eller barnet är folkbokförd på.  EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. Kortet är gratis. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

4. Registrera din utlandsresa i UD Resklar
Det är en app som Utrikesdepartementet  har tagit fram som du kan ladda ner till till din mobiltelefon. I den kan du registrera dig och ev medresenärer och fylla i vart du ska resa och under vilken period. 

5. Använd 2 bagagetaggar för varje persons väska
Använd 2 bagage taggar, en till den adress dit du skall resa på vägen ut och en med er som har din hemadress när du åker tillbaka. Det finns annars stor risk om bagaget blir försenat att det skickas tillbaka hem när du står vid ett hotell utomlands.

6. Kontrollera dina resehandlingar i god tid innan resan.
Kolla så att du har koll på datum, flygtider och incheckningstider på respektive flygplatser. Kolla även hur lång tid det tar med transfers till flygplatsen, hotellet etc. Så att du är ute i god tid.

7. Packa rätt, packa lite... svårare än man tror
Kontrollera bagagereglerna på just din flygresa och vad som är maxvikt. Flyger du t ex SAS Plus får du ha 2 x 23 kg bagage - men obs, det måste vara fördelat på två väskor. (Varje väska får väga max 23 kg). Så vet du att du ska shoppa, packa ner en mjuk sportväska som inte väger något eller ta plats så kan du fördela om vikten på vägen hem.

8. Så spenderar du tiden på flygplatsen bäst (särskilt Arlanda terminal 5)
Om du åker en dag när många andra åker, se till att checka in online (om det går), så slipper du köa vid incheckningsdisken. På Arlanda är det oftast mindre köer vid passkontrollen i den vänstra delen (med lägre gatenummer), gå in den vägen och sen kan du gå bort till den andra delen istället.
Förbered påsar för ev vätskor (i handbagaget) så går säkerhetskontrollen smidigt. Vill du ha med snacks på planet köp med med dig hemifrån och lägg i handbagaget (det är så dyrt på flygplatserna).

9. Många små smarta tips
Växla in så att du har sedlar och mynt i lokala valutan för på många flygplatser krävs mynt för bagagevagnarna. Många taxibolag och bussar accepterar heller inte kreditkort. 
Ska du åka till en storstad kan det vara bra att ladda ner Uber Appen, så om du bokar resor med dem dras beloppet direkt från ditt kort. Ladda ner kartor för orten via Google Maps, SAS etc i din mobiltelefon så du kan använda dem offline.

10. Skön resa på planet, ladda batterierna och ta med laddbank + hörlurar

Förbered redan hemma - ladda upp mobilen eller din Ipad med bra musik, ladda ner filmer från filmkanalerna. (det tar tid så bra om du gör ett par dagar innan). Lägg in viktiga telefonnummer och lämna en reseplan till din närmaste. Glöm inte kontrollera om du behöver adapter i det landet du ska resa till. 

Lycka till!

Lena Mägiste

VD Akademikerresor

 

 

Kategorier: Resetips

Lena Mägiste

Written by Lena Mägiste

VD på Akademikerresor

Prenumerera på våra blogginlägg

Senaste inläggen