Affärsresebloggen

11 säkerhetstips för dig som reser i ditt arbete

2018-jan-20 15:49:07 / by Lena Mägiste

Businesswoman with suitcase against college hallway.jpeg

11 säkerhetstips vid affärsresande för bl a förtroendevalda och personer i ledande ställning 
(källor: Säpo´s bok Personlig säkerhet | Akademikerresor | UD | Div resesiter)

Det här inlägget riktar sig i första hand till dig som reser i ditt arbete men många av våra tips är lika viktiga och användbara oavsett anledning till att du reser. I dagarna har Säpo under konferensen Folk & Försvar presenterat en uppdaterad version av sin handbok - Personlig säkerhet. Handboken innehåller råd och stöd till politiskt aktiva men kan också användas andra utsatta yrkesgrupper, t ex ledande befattningshavare i företag och organisationer, skriver de på sin webbplats.

I boken tar man upp en mängd olika saker – allt från hur man kan tänka kring sociala medier – till ett eventuellt terrorattentat. Boken finns att beställa om du klickar på följande länk.


En del ur boken har bidragit som inspiration till att skriva det här blogginlägget.Vi har tagit med några tips från boken och adderat till tips utifrån vår långa erfarenhet kring att arrangera resor för den här typen av befattningshavare.

Vi som arrangerar konferensresor, gruppresor och affärsresor har stor erfarenhet och kunskap om många saker kring affärsresandet. Att vara mer säkerhetsmedveten när du är ute och reser är något vi värnar mycket om. Därför hoppas vi att du har nytta av våra sammanställda tips.

11 tips som ökar ditt säkerhetsmedvetande vid affärsresor

 1. Resa i grupp

Vi rekommenderar att dela upp anställda på olika flighter/båtar/tåg när hela företaget reser tillsammans & även dela upp ledningsgruppen.

 1. Väskor

Reser du mycket rekommenderar vi dig att investera i kvalitetsväskor som håller för det hårda liv de utsetts för. Märk upp din väska med en bagagelapp som syns, märkt med namn och adress så kan den lättare identiferas av andra och den blir lätt för dig att beskriva om den kommer bort. Nästan alla väskor är ju svarta. Reser du till USA, tänk på att det inte är tillåtet att låsa väskan. Lämna heller inget bagage obevakat och ta inte emot andras väskor om de ber dig checka in dem.


Vill du ladda ner alla 11 tipsen som en Guide istället kan du enkelt beställa den här nedanför:

Beställ Guiden:  11 säkerhetstips för dig som reser i jobbet

 


 1. Valuta

Ha med flera olika betalmedel, flera kort och/ eller kontanter.  Se till att du har kortnumret uppskrivet och telefonnummer till kortutgivaren. Små summor kontanter är bra att ha med i de länder det är kutym med dricks. Var vaksam när du tar ut pengar i automater utomlands.

 1. Biljetter

När du checkar in, spara ditt bagageincheckningskvitto på ett säkert ställe i ditt handbagage så du har bevis på att du har checkat in din väska. Ha alltid biljetterna både elektroniskt, t ex i Wallet-appen (i smartphones) samt även utprintade. Glöm inte ta en kopia på ditt pass och ta med dig men förvara den inte på samma ställe som ditt riktiga pass.

 1. UD Resklar

Utrikesdepartementet (UD) har en app som heter UD Resklar. Där kan du fylla i dina uppgifter och när du reser ut och in i Sverige och vart de befinner dig. Om något allvarligt händer kan UD gå in och t ex kontrollera vilka svenska medborgare som registrerat att de befinner sig i det aktuella området.

 1. Taxiresor

Om du bokar taxi ska du helst förboka taxin om det går och bara spontanåka med taxiregistrerade bilar och med chaufförer som har taxilegitimation. Vi rekommenderar t. ex att du ber hotellet, konferensen etc boka taxin åt dig om det går. Via din resebyrå kan du förboka flyg och tågtaxi med upphandlade leverantörer. Det går även att förboka flygtaxi på de flesta större destinationer i Europa. 

 1. Hotell

Kolla alltid att ditt hotellrum har bra lås, ett säkerhetsskåp (lås alltid in värdesaker) och t ex brandvarnare och utrymningsplan (titta på den så du vet vad som gäller ifall det skulle hända något).

 1. Mobiltelefoner, dator, surfplattor och trådlösa nätverk

Mobiltelefoner, datorer och surfplattor är något de flesta använder – och tar med sig på sina affärsresor. Uppkopplingar som är för det mesta säkra men tänk på att offentliga trådlösa nätverk (wifi), som är vanligt på hotell, flygplatser, konferenser etc – kan medföra en ökad risk för avlyssning och kartläggning.

Din telefon kan t ex också lokaliseras med hjälp av wifi, liksom även träningsband, smarta klocka eller en uppkopplad bil kan. Stäng t ex av wifi-sökningen på din telefon annars söker den hela tiden efter närmast wifi och behöver du inget för tillfället – så drar den funktionen bara batteri. 

 1. Larm med mobiltelefon

I nödsituationer kan du i Sverige normalt larma via 112 även om telefonnätet eller ditt SIM-kort inte fungerar. Lägg in det som snabbval. När du reser utomlands ta reda på vilket det landets motsvarande 112-nummer är. Lägg även i ett ICE-nummer (In Case of Emergency) i din kontaktlista, dvs ett nummer till närmast anhörig.

Inför resor är det alltid bra att ha säkerhetskopierat allt på din mobiltelefon till datorn, molnet etc (finns flera olika alternativ hos de olika operatörerna), ifall du skulle bli av med den.

 1. Ditt hem (mer bra tips hittar du oftast på ditt försäkringsbolags webbplats)

Det är alltid bra att be t ex grannar som du litar på att hålla koll på din bostad. Är du borta på en längre resa och bostaden är tom, lagra posten, ha timer på viss belysning i och runt bostaden. Idag finns det också appar där du kan reglera t ex lampor och musikanläggningar på distans.

 1. Sociala medier

Detsamma gäller dina sociala medie-appar i t ex telefonen, de kontrollerar också var din mobiltelefon befinner sig och vissa av dem uppmanar dig t o m att checka in (Facebook, Swarm m fl). Stäng av tjänsten Platstjänster på din smartphone och surfplatta.

I Facebook finns en jättebra funktion för att markera sig som Säker ifall något allvarligt hänt på destinationen man befinner sig på.

Var alltid försiktig – gäller avsett av vilken anledning du reser att tala om i sociala medier att du alt du och din familj åker på semester. Det finns tyvärr tjuvar så kollar sådant och numera stämmer även försäkringsbolagen av om man ev. har berättat om detta (ifall det skett ett inbrott).

På vår webbplats hittar du även information om UD:s reserekommendationer för olika länder och en massa andra tips Inför resan. Klicka här http://akademikerresor.se/branschnyheter/

Bokar man sin resa via oss har vi Travel tracking på alla som bokat flygbiljetter och kan snabbt kontakta resenärer om någon katastrof sker. Vi har alltid jourservice 24/7 för hjälp
 


Du kan som sagt ladda ner hela guiden som en PDF och t ex printa ut och lägga där du förvarar ditt pass och ha den som en checklista.     

Beställ Guiden:  11 säkerhetstips för dig som reser i jobbet         

Har du frågor kring detta är du alltid välkommen att kontakta någon av våra personliga resekonsulter.

Lena Mägiste
VD Akademikerresor

                                          

Kategorier: Konferensresor, Affärsresor, Gruppresor, Att tänka på när du reser i ditt arbete, Flygsäkerhet, Säkerhet vid affärsresor, Resetips för förtroendevalda

Lena Mägiste

Written by Lena Mägiste

VD på Akademikerresor

Prenumerera på våra blogginlägg

Senaste inläggen