Affärsresebloggen

6 smarta tips om visumansökningar och pass för affärsresor utomlands

2018-maj-16 16:51:48 / by Lena Mägiste

Pass o visumtips FB

När din affärsresa går till ett land utanför EU behöver du oftast ett visum. Vilka visumregler som gäller kan du alltid kolla upp på respektive lands ambassads webbplats. Fast lättast är det att be oss på resebyrån undersöka detta åt dig i samband med att vi bokar din flygbiljett. Det är också viktigt att du har ett giltigt pass. Vi ger här några konkreta tips kring visum- och passregler och hur du förbereder dig bäst och smartast och har koll på dessa saker.


1. Visumansökning

Sedan många år tillbaka har Akademikerresor ett avtal med Comet Visumservice och tillsammans ser vi till att din visumansökan blir lika smidig och bekymmersfri som att boka själva flygbiljetten. Tack vare samarbetet hjälper vi dig och dina ev kollegor/medresenärer med visumansökan till hela världen! Några av fördelarna med Comet visumservice:

  • Deras tjänster omfattar varje aspekt av din visumansökan
  • De tillhandahåller kontinuerligt uppdaterad information om blanketter, regler och rutiner för destinationer över hela världen.
  • De ger information och vägledning om hur din ansökan ska fyllas i och påminner dig om passbilder, bilagor och inbjudningar om så krävs.
  • De kontrollerar din ansökan så att den stämmer med dina uppgifter och ambassadens krav
  • De står i kö, betalar visumavgifter, hämtar ut dina resedokument och gör en sista kontroll innan vi skickar dem till dig.

Om du har riktigt bråttom kan de också ordna så att du kan hämta upp dina resedokument på flygplatsen.


2. Se över giltigheten på ditt pass - det är över 5-6 veckors väntetid för att boka tid

Förutom att kontrollera om det behövs visum behöver du även se över giltigheten på ditt pass.   Många glömmer faktiskt bort att titta på passets giltighetsdatum och oftast vid utlandsresor ska det vara giltigt minst sex månader efter att du kommit hem från resan. Vilka passregler som gäller för respektive resmål kollar du enkelt upp på Polisens webbplats. Här bokar du också besökstid för att få ett nytt pass utfärdat. Just nu det mycket långa väntetider/köer för att få tider - så var ute i god tid, särskilt nu inför sommarsemestern.


3. Uppge dit för- och efternamn rätt

Ett annat vanligt misstag är att inte uppge sitt för- och efternamn exakt så som det stavas i passet när flygbiljetten bokas. Om du har dubbla efternamn måste bägge finnas med i flygbokningen och heter du Lotta kanske du heter Ann-Charlotte i passet! Det är ditt personliga ansvar och du får själv stå för flygbolagets kostnader för namnändring eller i värsta fall köpa en helt ny flygbiljett!


4. ESTA-ansökan till USA

Jag vill också passa på att tipsa om hur du på ett enkelt sätt själv ansöker om visum för affärsresor och tjänsteresor till USA. Du måste göra en s.k ESTA-ansökan, som är ett inresetillstånd till USA för max 90 dagar och den kan du göra själv på nätet.

Det är obligatoriskt för resor till och från USA och behövs även om du mellanlandar på någon flygplats i USA. Alla resenärer måste fylla i en ansökan och det gäller även för svenska medborgare.

Saknas inresetillstånd/ESTA kan du bli vägrad ombordstigning på planet och nekad inresa till USA. Betalning görs med kreditkort och ansökan ska göras senast 72 h innan din avresa och oftast tar det bara några minuter att få den godkänd.

Det är ett elektroniskt e-visa och när du fyller i din ansökan måste du även ange var i USA du ska bo första natten, t.ex. hotellets adress och detaljer kring din flygbokning. Så ha det förberett när du gör din ansökan liksom passnumret. Elektronisk Ansökan online Det kostar 14 dollar och gäller i 2 år.


5. Passfix
Ta gärna två kopior på passet när du reser iväg, en som du lämnar hemma så att anhöriga kan kan skicka/maila till dig och en kopia tar du med dig och lägger på lämpligt ställe i ditt bagage
(i necessären t ex), men inte tillsammans med passet. Blir du av med passet på resan är det bra att kunna visa detta (för t ex konsulat etc).

Spara dina passuppgifter i din telefon eller fota passet och spara som en bild så kan du enkelt fylla i t ex landningskort/inreseblanketter ombord på flyg som man måste göra ibland. I t. ex SAS app kan du också lägga in ditt passnummer.6. Ta med ditt EU-kort om du ska resa inom EU/ESS eller Schweiz

Beställ ett EU-kort innan du ska resa inom EU/EES eller Schweiz. Beställ kortet i god tid, det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får det. Barn ska ha ett eget EU-kort. Kortet skickas maskinellt till den adress du är folkbokförd på. Ansökan gör du hos Försäkringskassan som också har bra tips kring resor utomlands. EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz och är helt gratis.

Har du du frågor kring detta kontakta gärna mig.

Lena Mägiste
VD | Akademikerresor 

 

 

Kategorier: Konferensresor, Affärsresor, Gruppresor, Att tänka på när du reser i ditt arbete, Säkerhet vid affärsresor, Resetips för förtroendevalda, Weekendresa, Resetips

Lena Mägiste

Written by Lena Mägiste

VD på Akademikerresor

Prenumerera på våra blogginlägg

Senaste inläggen