Affärsresebloggen

8 tips för hur ditt företag kan arrangera klimatsmarta möten

2019-mar-08 14:00:26 / by Lena Mägiste

Idag har intresset för och kraven från företag ökat markant när det gäller hur man kan påverka miljön och minska på utsläpp som påverkar klimatet. Vår bransch rese- och mötesindustrin påverkas stort av detta och allt fler aktörer deltar aktivt i och anpassar sina verksamheter och erbjudanden för att möta detta.

Klimatsmarta möten blogg copy

Hållbara möten handlar inte bara om miljömedvetenhet och smarta val. Det är minst lika viktigt att redan i planeringsfasen ta hänsyn till och inkludera alla deltagare, skriver t. ex Svenska Möten vars konferensanläggningar är certifierade enligt höga kvalitetskrav och Svanenmärkta eller medlemmar i Svanens nätverk.

Här är några samlade tips vi läst att andra tagit fram i kombination med våra egna förslag:

 1. Spara på resurserna
  Använd fler digitala verktyg. Allt ifrån att hålla mer digitala möten till att mejla ut agendor, inbjudningar etc innan mötet. Man kan också använda s.k mötes/konferensappar till alla deltagare (vid större konferenser), så sparar man på papper i form av broschyrer, program etc. Skippa goodie-bags alt gör digitala varianter. Se till att pennor och block är gjorda i material som antingen är återvunnet eller kan återvinnas.
 2. Tänk på resan – res miljövänligt
  Kan ni ta er till er konferens via tåg eller buss istället för flyg? Kolla först upp vilka resealternativ som finns innan ni bokar. Se till att samåka om taxi/bil krävs. Oftast finns det möjlighet att välja klimatsmarta alternativ som tåg, buss (t o m båt) eller att ni arrangerar samåkning/carpooling. Är ni en större grupp kan det vara en god idé att hyra en buss som drivs på icke-fossila bränslen.

 3. Försök boka klimatneutrala eller miljöcertifierade platser
  Vi på Akademikerresor hjälper dig att i första hand välja miljöcertifierade hotell- och konferensanläggningar enligt Svanen märkningen. Svanens kriterier fokuserar på energi- och vattenförbrukning, minimering av avfall, miljömärkta inköp, ekologisk mat och vegetariska alternativ mm. Vid utlandskonferenser kan du välja att bo på ett hotell märkt med  EU Ecolabel, som fungerar på samma sätt som Svanen. Det är ett Typ 1-miljömärke. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall. Produkterna ska uppfylla stränga miljö-, funktions- och kvalitetskrav. Eftersom Svanen är så etablerad här finns det inte så många produkter med EU Ecolabel i Sverige. I vissa andra europeiska länder är utbudet större.
 4. Närproducerad mat med minst klimatpåverkan
  Stäm av med mötesplatsen vad de rekommenderar när det gäller klimatsmart mat. Det behöver inte självklart vara vegetariskt helt och hållet. Om du inte vill tvinga alla till att äta vegetariskt kan du be restaurangen att märka ut vilken klimatpåverkan varje maträtt har, precis som de gör för gluten/laktos/veganskt etc. Att äta närproducerad mat är bättre många ggr än ekologiskt så be att få förslag på mat/menyer som är bra för klimatet och våga utmana restaurangköken.Se till att man bara serverar kranvatten istället för flaskvatten och be om återvinnbara muggar eller riktiga glas. Gör det lätt för deltagarna att välja hälsosamma och klimatsmarta alternativ. På de allra flesta konferensanläggningar erbjuds nyttigare alternativ till de traditionella fikabröden, och mycket färska grönsaker till lunchen. Vissa anläggningar har till och med köttfria dagar, eller erbjuder kött som tillval till dagens fisk och vegetariska rätter.

 5. Klimatsmart på rummet
  Här kan man göra flera saker. T ex säga till innan man kommer att man inte behöver nya lakan och handdukar varje dag. Ställ krav på att det t ex är flytande tvål/duschkräm istället för små flaskor och tvålar i fina papper.

 6. Klimatkompensera resorna och aktiviteterna
  Om ni anlitar oss på Akademikerresor erbjuder vi er alltid att klimatkompensera er gruppresa/konferens eller affärsresa. För att vara säker på att ert möte är hållbart kan ni klimatkompensera själva också. Det kan ni göra hos organisationer som investerar i till exempel förnybar energi. Högsta förvaltningsdomstolen har under 2018 även öppnat upp för en grönare värld och beviljat avdrag för klimatkompensation förutsatt att klimatkompensationen syns i bolagets marknadsföring.

 7. Andra klimatsmarta tips
  Det finns småsaker ditt företag kan göra, t ex mejla ut inbjudningarna med mötets agenda istället för brev (fast vem postar idag?). Ska ni dela ut priser och belöningar, ge ett bidrag till välgörande ändamål i personens namn istället för prylar. Eller medlemskap i någon organisation.

 8. Klimatsmart på kontoret
  Stockholms stad har tagit fram ett häfte – Klimatsmart på kontoret som vi tycker är riktigt bra. Den kan du beställa här, http://foretag.stockholm.se/Natverk--Moten/Hallbart-foretagande/Klimatsmart-pa-kontoret/
Hör av er till oss för att veta mer!   

  

Kategorier: tema på konferens, Resepolicy, konferensplanering, affärsresa, konferensresa, Klimatkompensation, Klimatsmarta möten, Klimatsmart

Lena Mägiste

Written by Lena Mägiste

VD på Akademikerresor

Prenumerera på våra blogginlägg

Senaste inläggen