Affärsresebloggen

Moskva - en undangömd pärla

2018-maj-02 18:38:04 / by Lena Mägiste

IMG_3501

Snart stundar fotbolls-VM i Moskva och många kommer att besöka staden för första gången. Vi på Akademikerresor har precis varit där. Att resa till Moskva är en fantastisk upplevelse. Det är en stad som har allt för alla.  Det är en storstadsmetropol med ca 15 miljoner invånare. Här finns massor av kultur, teater, musik, god mat och härlig shopping.  Den mest berömda shoppingen finner du på GUM vid Röda torget och det finns även shoppingvaruhus utanför city med lägre prisnivåer.


För att resa in till Ryssland och Moskva måste du ansöka om visum om du är svensk medborgare. När du ansöker om visum så krävs följande:

  • Pass
  • Passfoto i färg för själva visumet
  • Visumansökan som ni gör på nätet och skriver ut
  • Inbjudan ifrån vår samarbetspartner eller från någon ni känner på plats
  • Försäkringsintyg på engelska och som skall ha stämpel. Berätta att ni ska till Ryssland så vet ditt försäkringsbolag hur intyget skall vara.

Vill du ha hjälp med ansökan kontakta oss! 

Under fotbolls-VM kommer det att skrivas ut speciella visum kopplade till matchbiljetten. Med detta om halsen kan du även resa gratis på inrikeståget.

Att ta sig till Moskva
Det finns direktflyg med flera bolag från Stockholm. Vi flög med Aeroflot i ekonomiklass och servicen och utbudet var bra ombord. Flygtiden är kort, 1 tim. och 40 min från Stockholm.

Observera att passkontroll och säkerhetskontroll tar väldigt lång tid så var ute i mycket god tid på flygplatsen innan avresa både i Sverige, Skandinavien och i Ryssland.

Avståndet från flygplatsen till centrala Moskva är helt beroende på trafik och dag. Men mellan 40 min och 1 timme med buss eller taxi är det vanligaste.

Det enklaste och snabbaste sättet att ta sig till och från någon av Moskvas tre stora flygplatser är med Aeroexpress - ett snabbtåg avsett för flygresenärer (tåget avgår från Belorussky Railway Station). Tågresan tar ca 35 minuter.Prisnivån i Moskva är billigare än i Sverige och Standarden på hotellen är hög

Priserna på ett femstjärnigt hotell kostar från ca SEK 1 200 per natt beroende på vilken period du bokar. Under fotbolls-VM i är tyvärr hotellpriserna mycket mycket högre! Av de femstjärniga hotellen inne i Moskva besökte vi Ritz Carlton och Hotel Baltschug Kempinski som vi varmt kan rekommendera. Bägge hotellen har en fantastisk fin utsikt över Moskvas alla sevärdheter. Vi bodde själva på Moscow Marriott Grand Hotel, ett central hotell med gångavstånd till Röda torget.  


Restaurangutbuden är många och varierande
Maten är himmelsk god och du kan njuta av en trerätters måltid utan att bränna hål i plånboken. Ett måste är ett restaurangbesök på berömda Café Pushkin som ligger i ett gammalt apotek. 
Visste du att t. ex rödbetssoppa och biff stroganoff räknas till rysk husmanskost? 


Säkerheten 
Vi kände oss så trygga vart vi än befann oss i Moskva. Överallt vart du än ska finns det  säkerhetskontroller och de genomlyser alltid väskan du hade med dig. Säkerhetsvakter finns det överallt. 
Du kan lätt promenera genom staden dag som natt och du känner dig trygg.


Tunnelbanesystemet är väl utbyggt och här kommer tåg var 4e sekund under rusningstrafik

Alla skyltar är skrivna med kyrilliska bokstäver vilket gjorde det ganska svårt att köpa biljett och att veta vilket tåg man skulle ta. Här hade vi stor hjälp av vår guide! Annars gäller det att fråga sig fram. Biljetter kan du köpa med kontanter eller  med kontokort i automater och vid bemannade diskar. Tunnelbanan i sig är en sevärdhet med fantastisk arkitektur.


Taxi
Här måste du förhandla fram ett pris innan du sätter dig och åker i en publik taxi för annars kan du bli lurad. Uber finns i Moskva så välj gärna det taxibolaget i första hand för då får du ett bestämt pris vid bokning och det dras automatiskt från ditt kort.


Det här får du inte missa
Besök Kreml och titta på där President Putin med kollegor sitter, vandra runt på Röda torget och titta in på varuhuset GUM som har en fantastisk arkitektur. Besök Bolsjojteatern – balett och opera i världsklass. Men att bara promenera runt i Moskva och titta på alla vackra byggnader är något man alltid kan njuta av.

IMG_3869    Moskva Röda torget Akademikerresor-1       Baltschug Kempinski Sunset

I år arrangeras dessutom FIFA World Cup på 12 olika arenor i Ryssland. Vi besökte Luzjnikistadion (f.d Leninstadion) där inledningsmatchen och finalen kommer att spelas.

Kontakta gärna oss om du vill boka resa och biljetter till fotbolls-VM. Det är inte långt kvar tills avspark. Läs mer på www.akademikerresor.se 

Lena Mägiste

Kategorier: kul saker att göra på en konferens, FotbollsVM, Weekendresa, Resetips, Huvudstäder

Lena Mägiste

Written by Lena Mägiste

VD på Akademikerresor

Prenumerera på våra blogginlägg

Senaste inläggen