Affärsresebloggen

7 planeringstips inför din affärsresa till Almedalen 2018

2018-mar-28 16:18:43 / by Lena Mägiste

Akademiker_Almedalen

Snart stundar den kanske största Almedalsveckan i historien. Dels för att det är valår men också för att Almedalsveckan firar 50 år vilket gör att arrangörerna tror på rekordpublik och rekord i antalet seminarier och events.

Varför ta hjälp av en affärsresebyrå som oss

 • Samla alla bokningar på ett ställe
 • Vi kan koordinera resorna om ni t ex reser i grupp
 • Om du behöver boka, boka av/boka om 24/7
 • Du har en kontakt som kan "ditt företag/ditt behov/ditt program"
 • Du har jourservice 24/7
 • Du slipper göra utlägg själv och hålla reda på kvitton (extra bra om ni är flera)
 • Vi har oftast bättre avtal och bättre kontakter inom resor och boende

Hur kan du maxa ditt deltagande under Almedalsveckan
Fundera på vad du vill få ut av dina dagar i Almedalen? Vilka vill du träffa, lyssna på etc. Vill du vara med på debatter och seminarier, kontakta de företag du vill vara med och bidra hos. Vill du lära dig nya saker, nätverka, få nya affärskontakter? Gör gärna en egen önskelista, både för dig själv och t ex ditt företag/organisation. 

Ju mer tydlig bild du har av ditt deltagande ju större chans är att du når upp till de mål du sätter. Ta med massor av visitkort, för chansen är mycket stor att du träffar på många intressanta människor. Twitter är ett av de bästa nätverkskanalerna under den här veckan, så passa på att lära dig grunderna i Twitter och hashtags.1. Boka i tid
I år väntas det komma 50 000 deltagare under Almedalsveckan, alla med samma resebehov så boka resa, boende och lokal (om ditt företag ska hålla i ett seminarium/mingel etc).

Vi vet att det är många som gärna vill åka men som oftast inte gör det för man tror det är svårt och dyrt att hitta resa och boende. Vi har därför tagit fram det här blogginlägget för dig som funderar på att åka och söker tips och råd kring detta.


2. Resa T/R till Visby

 • Resealternativ
  Med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn eller via flyg från flera orter i Sverige alternativt egen båt. Var ute i god tid, det rekommenderar vi starkt.
  När du bokar din båtresa och ska åka från Stockholm så passa på att även boka in dig på båtbussen från Cityterminalen till Nynäshamn. Den stannar precis bredvid terminalen i Nynäshamn. Och samma sak på din hemresa. Sitt helst i förlig salong med fin utsikt och sköna säten. På båten kan du även ta med cykel istället för att hyra på plats.

 • De stora flygbolagen flyger till Visby - SAS, Flyg BRA och NextJet
  Ett smart sätt som vi kan hjälpa till med är att av oss boka kombo-biljett (hotell+flyg T/R).  T ex att flyga ner tidigt en morgon och hem sista flyget och bo på något av hotellen på t ex Arlanda eller Bromma. Det går faktiskt att chartra eget flyg också om man är många, fast det kostar. Prata med oss - vi har kontakter. Det går också att boka helikopter.

3. Resa till och från Visby Flygplats till Visby och inne i Visby
Det är viktigt att du redan innan du åker planerar för hur du ska ta dig från flygplatsen in till Visby. Flygplatsen ligger ca 3,5 km från centrala Visby, så det är nära men du behöver ha transport. Det är många som slåss om taxibilarna utanför ankomsthallen så det bästa är att förboka en Flygtaxi hos oss, din affärsresebyrå - så väntar de på dig och dina kollegor. Tänk också på att flygtaxin hämtar upp er senast 1 timme innan avgång från flygplatsen och det går INTE att ändra.

OBS! Endast samåkning gäller, dvs du kan inte förboka Flygtaxi för en person (Gäller ENDAST under Almedalsveckan). Och de stannar sedan endast på tre olika ställen i Visby: 

 • Skeppsbron 2
 • Packhusplan - Strandgatan 13
 • Taxistation Östercentrum/Österväg 1
Du kan även boka flygbuss alternativt ta lokalbussen, Slite-linjen nr 61.

1. Boka på flygbussarna  (här bör du förboka biljetter)

2. Praktisk info om flygplatsen

3. Lokalbussalternativ samt praktisk information om Gotland

Här kan du köpa biljetter etc). På bussarna tar de endast kontanter på så det är bra att antingen boka här eller registrera sig på siten alt i reseappen Ridango. Den är krånglig så registrerera dig via webbplatsen innan du åker.

4. Parkering

Alla parkeringsplatser innanför ringmuren är avstängda och även de nere i hamnen. Men det finns infartsparkeringar. Om man har någon form av funktionsnedsättning kan man ansöka om ett särskilt tillstånd, detsamma gäller om man ska leverera saker. Ansökan görs till Region Gotland.


5. Boende
Det finns i princip inga boende på hotellen i Visby och precis utanför murarna, de är fullbokade för flera år i rad. Många vill bo innan för murarna så här kostar det väldigt mycket att hyra något. Gotland är en liten ö så att boka något längre bort och ta med bilen är ett alternativ. Istället är det lättare att hitta lägenheter, stugor eller hus nära ringmuren eller en bit ifrån.

 • Kolla t ex på Blocket eller stugförmedlare
 • Ett annat bra sätt är att hyra en husbil eller bo i en stuga eller tälta på en camping

6. Boka möten/planera dina dagar

Alla evenemang som finns med i det officiella programmet är kostnadsfria och öppna för alla. Det finns inga fysiska gränser var området börjar och slutar men de flesta evenemang pågår i närheten av Almedalen och i Visby innerstad. Det krävs ingen anmälan men lokalerna är i vissa fall små och att många vill få plats. Tänk därför på att vara ute i god tid.

Det finns flera webbsidor och appar som är jättebra att använda, dels kan du se vad som händer varje dag och du kan även i vissa appar bygga upp ditt eget "schema". Träna på din egen "hisspitch", dvs att kunna beskriva vad du och ditt företag gör på 20-30 sek.

 • Bra webbplatser att läsa mer om Almedalsveckan
  www.almedalsveckan.info
  www.almedalen.se 

 • Tips på bra appar
  Mingla - en nätverksapp där du kan hitta kontakter och boka möten
  - Almedalen.se www.almedalen.se 
  - Almedalen Just nu, www.almedalsveckan.info 
  - Gotlands Turistbyrå www.gotland.com 
  - Ridango (lokalbuss)
  - Taxi-appar (inte bara GotlandsTaxi finns här utan även de stora taxibolagen från fastlandet)
  - Bookatable (boka bord, även om det är fullt)
  - The Fork (även om det är mycket bokat)

7. Våra personliga tips för att planera din dag

 • Ha sköna skor, för det är mycket backar och kullerstenar och emellanåt långt mellan seminarier, mingel och träffpunkter. Lär dig vilka bakvägar som funkar istället för att gå på de stora gatorna mellan eventen.
 • Ta med i beräkningen tiden det tar att gå från ett event till ett annat och var på plats i god tid, de blir ofta fullbokade.
 • Använd en ryggsäck, du kommer säkert att samla på dig intressant material, give-aways etc.
 • Ta med skavsårsplåster, hygienservetter och en flaska vatten.
 • Ta med 2-3 powerbanks och mobilladdare.
 • Packa med en lättare regnrock/regnkappa (skippa paraplyet - det är för trångt).

Vill du få hjälp med att planera och boka din Almedalsresa kontakta mig. Det är HÖG TID att ta tag i detta nu.

Lena Mägiste
VD Akademikerresor

Kategorier: Boende i Almedalen, Almedalen2018, Affärsresa Almedalen, Resa till Visby

Lena Mägiste

Written by Lena Mägiste

VD på Akademikerresor

Prenumerera på våra blogginlägg

Senaste inläggen