Affärsresebloggen

Så skyddar dig mot ficktjuvar på din affärsresa

2019-apr-09 16:06:59 / by Akademikerresors Support

Häromdagen såg vi att en stor kaffekedja satt upp jättebra lappar i kassan från Polisen och det inspirerade oss att skriva detta blogginlägg. Vi hittade också bra inlägg på olika resesiter med tips och råd. (källor: Resfeber, försäkringsbolag, Google, Polismyndigheten m fl.).

Det kan tyckas vara sunt förnuft det som de alla skriver om och man "vet" att man ska vara aktsam. Men det är så lätt att åka dit. Dessa ficktjuvar är otroligt skickliga och vi har själva blivit utsatta och rånade utomlands och det är både chockartat, förnedrande och särskilt jobbigt när man befinner sig på affärsresa, t ex utomlands, och har ev möten inbokade och det är stressigt.

När man är ute på affärsresa har man kanske mer värdesaker med sig än när man reser privat. (m a o värdesaker som kanske företaget äger t o m). T. ex dator, läsplatta, kablar, viktiga dokument etc.

Det finns tyvärr en typ av brottslingar som söker sig till platser med mycket folk och det är ficktjuvar. Och de är mycket vanligt att de rör sig på t. ex flygplatser, tåg-och busstationer, taxistolpar, hotellobbyer etc. Så det gäller att vara vaksam!

Men du kan göra försvåra för ficktjuvarna genom några knep. Här är några tips på vad du kan göra för att minska risken för att bli utsatt.

  • Ha alltid dina tillhörigheter under uppsikt. Häng inte din jacka eller väska på stolen och lägg inga värdeföremål på bordet när du är på restaurang/café.
  • Ha plånbok och mobil i innerfickan/särskild värdeväska runt halsen/midjebälte, inte i bakfickan eller handväskan
  • Håll din väska framför kroppen och lägg inte värdesaker i ytterfacken. 
  • Stäng handväskan och bär den så att du har dina värdesaker under uppsikt
  • Ficktjuvar använder ofta någon form av avledande manöver för att komma åt värdesaker. Var därför extra uppmärksam om någon stöter till dig, frågar efter anvisning, snubblar på dig
  • Skydda din pinkod när du betalar med kort eller tar ut pengar
  • Ha alltid passet nära kroppen (och ha en kopia av passet på annat ställe, t. ex i necessären), skriv upp ditt passnummer på lämpligt ställe
  • Ta kopia på dina kreditkort/anteckna nr/andra plastkort i plånboken (alltid svårt att komma ihåg vad man förvarade), töm sådant du inte behöver (foton på familjen, medlemskort etc), innan affärsresan.
  • Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe. Om du har allt i en väska och den blir stulen innebär det ofta stora problem och kostnader.

Minska risken för brottet
Lämna inte bagage eller andra ägodelar obevakade och låt aldrig någon okänd person ta över ansvaret för dina värdesaker. Håll dina ägodelar under särskild uppsikt vid trängsel, till exempel i butiker, på caféer och restauranger samt i kollektivtrafiken.
 
Ha extra uppsikt över dina saker om en okänd person försöker distrahera eller hjälpa dig. Många fick- och bagagetjuvar använder sig av en avledande manöver, som att spilla något på dig, medan en medhjälpare passar på att ta din plånbok eller väska.

Skydda koden när du använder kort

Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet. Tjuvar kan notera din kod och sedan stjäla plånboken med kortet i för att ta ut pengar eller handla. Ring din bank direkt och spärra dina kort, tänk på att spärra körkort och pass samt gör en polisanmälan direkt (lokalt i det land du befinner dig i, men även till Polisen i Sverige).

Märk dina ägodelar

Om du ändå blir bestulen är det bra att ha dina föremål märkta. Det ökar möjligheten att få tillbaka dina saker och gör det lättare för polisen att hitta rätt ägare. Numera finns det s.k MärkDNA som är ett samlingsnamn på en ny typ av märkning av värdeföremål. Det är en stöldskyddsmärkning som ger en unik spårbarhet och som används i brottsförebyggande syfte samt för identifiering av gods. 
 
Stäm av med din arbetsgivare så att du vet hur företagets värdesaker som du har med dig på resan är märkta, försäkrade och hur du ska agera ifall oturen är framme. Kolla också upp hur din egen reseförsäkring fungerar och ta med dig ditt reseförsäkringskort med viktiga kontaktuppgifter. Vi har också laddat ner Polisens egna folder, som vi tycker är väldigt bra. Den kan du också ladda ner här nedanför:

Ladda ner Polisens folder -   Så stoppar du ficktjuvar
 

Läs gärna mer om oss och vad vi kan göra för ditt företag på www.akademikerresor.se 

Vänligen
Akademikerresor

Kategorier: resa i jobbet, affärsresenär, stöldskydd, ficktjuvar, skydda dig mot ficktjuvar, Reseförsäkring

Prenumerera på våra blogginlägg

Senaste inläggen